preskoči na sadržaj
 

Radno vrijeme:

Slikovni rezultat za KNJIŽNICA

   ponedjeljak, srijeda, petak: 8,00- 14,00

    utorak, četvrtak: 13,00 - 19,00

 

 

Kontakt: 

Slikovni rezultat za TELEFON

047 / 638 - 626

 
Pravila ponašanja

Povijest knjižnice

POVIJEST ŠKOLSKE KNJIŽNICE

 

    Osnovna škola Dragojle Jarnević izgrađena je 1896. godine u " jugend " stilu i nalazi se na adresi Radićeva 31. Nastava se održava u 18 učionica od kojih je jedna i KNJIŽNICA.

Knjižnica postoji od samog vremena izgradnje škole koja je prvobitno bila Obća pučka dječačka škola. Škola sadašnji naziv dobiva 1959. godine.

 

Ravnateljica škole je g. Iva Katić, dipl. ing.

U knjižnici je zaposlena  Đurđa Ivković- Macut, dipl. pol, i dipl, knjiž., stručna suradnica knjižničarka mentorica na puno neodređeno radno vrijeme ( od 1996. godine ).

 

Školska knjižnica je bila smještena  na nekoliko lokacija,  a od 2007. godine tijekom potpune obnove cijele školske zgrade, preseljena je u  učionica broj 7, u prizemlju.

Prostor koji obuhvaća je 70 m2, a ima 25 sjedećih mjesta i slobodan pristup fondu. Posjedujemo dva okrugla i dva pravokutna stola koji čine čitaonicu knjižnice.

 

Povećanje kvadrature doprinjelo je boljoj i većoj iskoristivosti svih sadržaja što ih nudi jedna školska knjižnica. Ugodnije se radi i uči. Učenici sa zanimanjem dolaze u čitaonicu knjižnice, čitaju stručnu ili popularno- znanstvenu literaturu, pišu referate ili se međusobno druže, ali i  razmjenjuju iskustva. Potičemo učenike koji ne slušaju izborne predmete da posjećuju knjižnicu i izaberu neki sadržaj za sebe.

U knjižnici se nalazi   standardizirani namještaj koji posjeduje sve potrebne ateste vezane za propise o kvaliteti opreme. Izrađen je iz metalne konstrukcije i elemenata iz oplemenjene iverice u kombinaciji sa staklom i perforiranim limom. Vitrine su zatvorene sa kliznim staklenim vratima i bravicom.

U cijelom prostoru naglašena je plava boja stolica i polica za knjige.

Najnoviji brojevi časopisa izloženi su na policama ormarića predviđenog za tu vrstu građe.

 

Knjižnica je opremljena računalom s pristupom na Internet,  bilježimo 237 naslova AV građe.

Fond školske knjižnice broji  8245 naslova , a od toga  priručnika za učitelje imamo oko 1500.  Što se periodike tiče, u knjižnici se  može čitati 7 časopisa ( + 3 gratis) te Školske novine.

 

Knjižnica smo u sastavu Metelwina te na sljedećoj poveznici možete pristupiti našem katalogu gdje je katalogizirano 4900 naslova.

http://library.foi.hr/lib/index.php?B=1480

Posudba će slijediti nakon unosa cijelog učeničkog fonda.

 

Knjižnica je kulturno-informacijski centar škole gdje se provode brojne aktivnosti: organizacija književnih susreta, predavanja, tribina.
Grupe izvannastavnih aktivnosti" Mladi knjižničari " i " Mladi novinari "  jednom tjedno rade po planiranom planu i programu. Učenici uređuju panoe u hodnicima škole, animiraju mlađe učenike da više čitaju, stvaraju svoj školski list " Lučonošu ".

Tijekom nastavne godine sustavno se radi na integriranju knjižnice u nastavni proces, usmenim i pisanim prikazima knjiga, stručnom edukacijom u svim razrednim odjelima.Osobito je značajan rad na poučavanju načina korištenja informacija s  novih izvora znanja (internet, on - line katalozi ). Bogata je i plodna suradnja sa svim učiteljima u školi.
Brojni su projekti koji se provode u knjižnici: „Čitamo mi u obitelji svi“, „Školska knjižnica-čarobni kutak bajki“, „ Čitajmo zajedno, čitajmo naglas“, „ Naša mala knjižnica“.

 

Knjižničar osnovne škole je prije svega stručni suradnik koji primarno učeniku mora pružiti informaciju. U svakodnevnom radu s učenicima, potrebno je koristiti sva svoja stručna i pedagoška znanja da bi se djetetu omogućio uvid u sve ono što ga zanima - bilo da je to vezano usko uz nastavno gradivo ili izlazi iz strogih okvira gradiva za njegovu dob. Zato je kod učenika potrebno razvijati vještinu samostalnog služenja teksta, pomagati mu pri samoj obradi, raditi  na zajedničkom čitanju, poticati  na čitanje preporukama i osobnim iskustvom pročitanog djela.

Osobito se trudim učenicima prvih razrednih odjela usaditi misao o nužnosti korištenja školske  knjižnice kao početak početka sveg budućeg znanja, kao temelj koji će od njih stvoriti aktivnog čitatelja i poklonika knjige u budućnosti.

 

Za vrijeme nastave na daljinu (od ožujka 2020.) koja je organizirana zbog pandemije COVID 19 nastala je i Virtualna knjižnica naše škole kojoj možete pristupiti na glavnoj stranici škole.

 

 

RAD KNJIŽNICE U VRIJEME GLOBALNE PANDEMIJE  -COVID 19

Naša školska knjižnica prilagodila je svoj rad uvjetima bolesti COVID -19 poštujući smjernice i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo(HZJZ), Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) te smjernice za rad i protokole korisnika i djelatnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK).

Korisnici naše knjižnice su učenici od 1.do 8. razreda te svi djelatnici škole pa je iz tog razloga ograničen broj korisnika. Istovremeno u knjižnici može boraviti šest korisnika poštujući propisanu udaljenost od 2 m.

#budimoodgovorni

 

 

           

SLOGAN NAŠE KNJIŽNICE:                                                                   

 

„ KNJIGA NIJE HRANA, ALI JE POSLASTICA“

 

                                                              Tin Ujević

Opći podaci

KONTAKT    047 638 626

E-MAIL        durda.ivkovic-macut@skole.hr

 

Površina:67m2

Oprema: 1 računalo,pisač TV, DVD,projektor

Broj čitateljskih mjesta:25

Broj računala u školskoj knjižnici: 1

Broj računala s pristupom internetu: 1

Program za knjižnično poslovanje: Metelwin

Knjižnični fond

  • Knjižni fond: 8245
  • Periodika: 11
  • AV-građa: 158
Popis lektire

Priloženi dokumenti:
LEKTIRA 20-21.doc

Mjesec hrvatske knjige 2020.

Mjesec hrvatske knjige 2019.

Mjesec hrvatske knjige 2019. 

U ponedjeljak, 11.studenog učenicima drugog razreda književnica Željka Horvat Vukelja predstavila je svoju novu slikovnicu "Panika u kući pod morem". Susret je održan u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić " povodom Mjeseca hrvatske knjige 2019.

                         


                          
Melita Rundek, naša poznata književnica za djecu i mlade gostovala je 4. studenog u našoj školi. Učenicima 5.a, 6.a, 6.b te Mladim novinarima 7.a govorila je o važnosti čitanja u svkodnevnom životu te predstavila svoje knjige:  “Psima ulaz zabranjen” , “Izgubljena u ormaru”,”Letači srebrnih krila”,”Hrvač” te “Haj, ja sam on line”.
Knjige Melite Rundek nalaze se na listama najkvalitetnijih knjiga koje sastavlja Komisija za knjižnične usluge Hrvatskog knjižničarskog društva te su redovito nagrađene.
Književnim susretima nastojimo potaknuti naše učenike na čitanje iz užitka jer djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle.

                        

 

Manifestaciju  Mjesec hrvatske knjige  2019, otvorili smo književnim susretom s pripovjedačicom i ilustratoricom Margaretom Peršić 18. listopada u 13,00 sati. Susretu su nazočili učenici četvrtih razreda te učenici Mladi novinari s učiteljima.
U veselom ozračju, s puno pozornosti, učenici su pratili ali i sudjelovali u pripovjedanju priče i glumi sa svestanom umjetnicom, Margaretom Peršić.


  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 21. 1. 2020. 09:19
 


Dokumenti
Office 365 za školu

Besplatno nabavite Office 365 – Info Centar Za Mlade


KUTIĆ ZA RODITELJE


KUTIĆ ZA UČITELJE


ERASMUS+


mjera zaštite

SIGURNOST

Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Kalendar rada
preskoči na navigaciju