preskoči na sadržaj
 

Osmu školsku godinu pedagoginja Branka Bijelić, vjeroučiteljica Ksenija Turk i oko 50 učenika-volonetra provode inicijativu „Budimo prijatelji životinja”kojoj je cilj zaštita životinja i pravilna skrb o njima.

Svojim akcijama želimo senzibilizirati i educirati javnost glede brige, pomoći i udomljavanja napuštenih životinja, prije svega pasa koji se nalaze u skloništu pokraj Karlovca.

Brinemo i o uličnim mačkama (ostavljamo im hranu, liječimo ih, tražimo udomitelje) i želimo potaknuti javnost i za njihovo odgovarajuće zbrinjavanje. Već godinama brinemo i o prehrani ptica u zimskom periodu na rijeci Korani te u Vrbanićevom perivoju (Spomenik parkovne arhitekture) koji se nalazi u blizini škole gdje smo na mnoga stabla još prije deset godina postavili kućice za ptice.

Tijekom prošle i ove školske godine proveli smo mnoge akcije prikupljanja pomoći u hrani i novcu koje smo donirali udrugama i volonterima koji brinu o napuštenim životinjama (DEVET ŽIVOTA Osijek; POBJEDE Osijek, MIJAU Karlovac, NAJBOLJI PRIJATELJ Karlovac).

Akcijama smo obilježili Međunarodni dan zaštite životinja i Međunarodni dan volontera. Bili smo prisutni i na izložbama pasa mješanaca koju drugu godinu u Karlovcu provodi udruga Turbina promjena. 

Kako nam je bila velika željapostati zemlja bez usmrćivanja napuštenih životinja, izuzetno smo sretni da smo to od ove godine i postali. Ova izuzetno vrijedna inicijativa naših učenika ima podršku i u lokalnoj zajednici. Zahvaljujući sponzorstvu, za promidžbu od ove godine imamo i novi letak!


U šk.god.2012./13. nastavili smo s inicijativom «Budimo prijatelji životinja» koja je započela uz financijsku potporu Regionalne zaklade «Zamah» u šk.god.2010./11. Učenici-volonteri aktivno su uključeni u senzibiliziranje i edukaciju građanstva glede brige, pomoći i udomljavanja napuštenih pasa.

Sretni smo i ponosni na rezultate dosadašnjeg rada.

Tijekom protekle dvije školske godine učenici-volonteri su povremeno građanima dijelili naše brošure edukativno-informativnog sadržaja, a svojim radom i materijalnom pomoći aktivno  su sudjelovali u udomljavanju i liječenju mnogih napuštenih pasa. Udruzi Udomi me smo tijekom šk.god.2011./12. donirali 3.006,00kn.

 

Krajem šk.god.2011./12. (svibanj/lipanj) pridružili smo se inicijativi Udruge Prijatelji životinja u vezi izmjene postojećeg zakona. Naši učenici-volonteri su prikupili 677 potpisa građana koji su iskazali želju da postanemo zemlja bez usmrćivanja napuštenih životinja. U akciji su nam se pridružile i djelatnice trgovine za kućne ljubimce Tukano iz Karlovca.

Velika nam je želja  postati zemlja bez usmrćivanja napuštenih životinja, a našim radom odgojiti naraštaj koji će na pravi način biti senzibiliziran za probleme naše zajednice.

Osim brige za napuštene pse, u zimskom periodu 2012.g. tijekom kojeg je Korana bila zaleđena, svakodnevno smo hranili ptice. Veliki broj učenika je donirao hranu ili novac. Prikupljenim novcem smo kupili kukuruz. U akciji nam se donacijom zelene salate pridružio trgovački centar Kaufland.

I ove školske godine smo jako, jako aktivni.

Međunarodni dana zaštite životinja u 2012.godini obilježili smo nizom akcija u kojima smo prikupljali pomoć u hrani i novcu za napuštene pse koji se nalaze u skloništu u Utinji kraj Karlovca:

04.listopada učenici-volonteri i vjeroučiteljica Ksenija Turk su bili ispred trgovine za kućne ljubimce Tukano;

19.listopada, u suradnji s Udrugom Udomi me, a uz podršku gđe Sare Požar iz Upravnog odjela za poduzetništvo i poljoprivredu Grada Karlovca koja nam je osigurala štand, akciju smo proveli ispred trgovačkog centra Kaufland

-od 05. pa do kraja listopada volonteri su akciju povremeno provodili u školi i pred školom; sudjelovali su i učenici-članovi EKO limača s učiteljicom Ružicom Šušak;

Prodajom promo materijala (majice, šalice, platnene vrećice, privjesci za ključeve, olovke) sa logom naše akcije prikupili smo 1.539, 61 kn.

Novac smo donirali Udruzi Udomi me s kojom surađujemo od početka naše inicijative.

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.2012.g.) organizirali smo predavanja i radionice za učenike i roditelje te još neke aktivnosti kojima smo učenicima pokazali kako korisno i kvalitetno mogu iskoristiti svoje  slobodno vrijeme.

U cilju toga smo u petak, 07.prosinca 2012.g. u OŠ Braće Seljan predstavili rad naših volontera u akciji „Budimo prijatelji životinja“.

Pridružili su nam se donacijama u hrani za životinje i novcu (210,00 kn).

Istog dana naši učenici-volonteri sudjelovali su u spašavanju jednog šteneta.

Naime, po odlasku iz OŠ Braće Seljan, kraj Gradskog kazališta „Zorin dom“ naišli su na gladno i promrzlo štene, staro 2-3 mjeseca. Nahranili smo ga i privremeno smjestili na sigurno mjesto.

Naime, od ove školske godine u suradnji s Udrugom Udomi me brinemo i o psima koji su do udomljavanja privremeno smješteni u blizini naše  škole.  Hranimo ih, čistimo njihovo boravišno mjesto i kroz igru se s njima družimo.

Imamo i donatore koji nam kuhanom hranom pomažu u njihovoj ishrani: osim naše škole, to su još Obiteljski dom „Ivana“, Vrtić „Ledo“ i gđa Gordana Mutić.

 Štene je dobilo  ime Lara. Još uvijek nije udomljena. Svakim danom je sve veća i ljepša. Vesela je, razigrana, ali i poslušna. Jako se voli maziti. Nadamo se njezinom skorom udomljenju.

Učenici svojim novčanim donacijama sudjeluju u skrbi o njezinoj prehrani, a u pratnji vjeroučiteljice Ksenije Turk odlaze se s njom i poigrati.

I ove zime brinemo o prehrani ptica oko škole i na Korani.

Osim brige za pse, želimo potaknuti javnost i na brigu o uličnim mačkama te pokrenuti inicijativu za njihovo zbrinjavanje i udomljavanje.

Voditeljice inicijative su pedagoginja Branka Bijelić i vjeroučiteljica Ksenija Turk, a u akcijama aktivno sudjeluju i voditeljice EKO škole Iva Katić i Natalija Popović-Ivančević  te voditeljica EKO limača Ružica Šušak.

U ovoj školskoj godini znatno se povećao i broj učenika-volontera. Trenutno ih imamo 59. Većina naših volontera su jako aktivni i ponosni smo zbog njihovog predanog rada


 

 

Office 365 za školu

Besplatno nabavite Office 365 – Info Centar Za Mlade


KUTIĆ ZA RODITELJE


KUTIĆ ZA UČITELJE


ERASMUS+


mjera zaštite

SIGURNOST

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Kalendar rada
preskoči na navigaciju