preskoči na sadržaj
vijesti

UPOZORENJE!!! VAŽNO!!!

Poštovani roditelji!

Centar za sigurniji internet je 21.10.2021. izdao upozorenje vezano za trenutno vrlo popularnu seriju „Squid Game“. Možda ste čuli za nju, a možda i niste. Vaša djeca sigurno jesu, i to stoga što je serija neprekidno prisutna na društvenim mrežama kao što su TikTok i YouTube

Podjednako je popularna i među djecom i među adolescentima. Čak i nekoliko uspješnih kanala na „YouTubeKids“ (platformi koja nudi sadržaje za djecu do 12 godina starosti) nudi videa o tome kako igrati igricu (jer je na temelju serije već nastala i igrica) ili upute kako nacrtati Squid game.

Ali krenimo redom: Squid game kao prvo nije igra, a kao drugo – nije za djecu! I ako Vaše dijete ima profil na TikToku ili neograničen pristup Netflixu postoji velika vjerojatnost da je ili već gledalo Squid Game ili vidjelo neke vrlo uznemirujuće scene iz same serije.

Serija nije namijenjena mlađima od 15 godina (službeno), ali već sada stručnjaci iz područja pedijatrije i psihologije navode da nije za mlađe od 17 godina. Ukratko, radi se o seriji u kojoj skupina siromašnih kandidata igra dječje igre kako bi došli do velike svote novaca. Međutim, onaj tko gubi, gubi na vrlo krvav i brutalan način, odnosno umire.

Postavlja se logično pitanje: Što ako je moje dijete već gledalo navedenu seriju ili ju želi gledati?

Uistinu je vrlo teško nadzirati sve što djeca gledaju/vide, pogotovo kada su u pitanju društvene mreže, ali evo nekoliko savjeta:

1. Razgovarajte sa svojom djecom o trendovima i izazovima na TikToku. Potaknite ih da prate ili sudjeluju u humanim/hvalevrijednim izazovima. Možete zajedno sa svojom djecom pregledati izazove koji se nude, pomoći im u odabiru i poučiti ih kako da sami donose bolje „digitalne“ odluke.

2. Uzmite u obzir koja je dobna granica za korištenje određenih aplikacija ili društvenih mreža. Većina ih ima dobnu granicu postavljenu na 13 godina i više. A Squid Game nije za mlađe od 17 godina (iako je službena dobna granica 15 godina).

3. Nemojte u potpunosti zabraniti pristup TikToku. Ako ste mišljenja da Vaše dijete provodi previše vremena na TikToku (ili bilo kojoj drugoj društvenoj mreži), te gleda sadržaje zabrinjavajućeg karaktera, nemojte žuriti s potpunom zabranom pristupa. Umjesto toga, obavite s njima razgovor o sljedećim temama: koliko je prihvatljivo korištenje neke aplikacije (vrijeme provedeno na njoj; dobna granica; koji su prihvatljivi sadržaji, moguće posljedice pretjeranog korištenja); kakvo treba biti „online“ ponašanje (povežite „online“ ponašanje sa ponašanjem u stvarnom životu, pravila su više -manje ista). Popričajte i o mogućem utjecaju koji bi Squid Game mogao imati na njihov život. Nakon razgovora možete zajedno donijeti odluku o načinu, vremenu i korištenju društvenih mreža.

4. Pratite što Vaša djeca gledaju na TV i internet platformama. Dakle, osim na društvenim  mrežama, postoji mogućnost da Vaše dijete seriju pogleda i na TV-u preko Netflixa, ili neke druge slične platforme. Dobra je vijest da se na većini takvih platformi može koristiti PIN ili lozinka kojima se ograničava sadržaj koji dijete može gledati. Istraživanja su pokazala da djeca, čiji roditelji aktivno sudjeluju u odabiru dozvoljenog sadržaja, provode manje vremena na društvenim mrežama i donose bolje i kvalitetnije odluke, kako u virtualnom, tako i u stvarnom svijetu.

5. Pogledajte sporne sadržaje sami, prije nego što dozvolite djeci da ih gledaju. Morate znati koja je razina nasilja u svim sadržajima, pa tako i u navedenoj seriji. Ako dozvolite svojoj djeci da to i gledaju, morate im biti spremni objasniti što je to što gledaju i dati im do znanja da nije u redu ponašati se (ili oponašati) onako kako to čine u serijama i filmovima. Ako dijete još uvijek nije bilo izloženo nasilnim i uznemirujućim sadržajima, lako je na internetu i televiziji naći sadržaje koji su primjereni njihovoj dobi, a koji ne sadrže nasilje i druge oblike neprimjerenih ponašanja.

S poštovanjem, djelatnici OŠ Dragojle Jarnević

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 21. 10. 2021. 11:46

Doniramo i pomažemo

Marija Škrtić iz Udruge za dobrobit  i zaštitu životinja MicKA preuzela je hranu koju su donirali  učenici naše škole u akciji naše inicijative Budimo prijatelji  životinja povodom Međunarodnog dana zaštite živottinja. 

pripremila: pedagoginja Branka Bijelić

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 22. 10. 2021. 21:09

Putujemo

21.10.2021. učenici 3. i 4. razreda bili su na  terenskoj nastavi. Posjetili su Tehnički muzej "Nikola Tesla" , prošetali Gornjim gradom i pogledali film u kinu.

fotografije

pripremile učiteljice: Irena Sekende, Lea Grčić, Vlatka Kereković, knjižničarka savjetnca  Đurđa Ivković Macut

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 21. 10. 2021. 10:35

Proslavili smo Svjetski dan jabuka

                           Znate li da ...

                    *jabuka pripada porodici ruža

       * jabuka se bere uglavnom ručno

*jabuka u vreći krumpira sprječava klijanje

*New York se naziva još i The Big Aplle

*od drveta jabuke izrađuju se "čarobni štapići"

*drvo jabuke može rađati i do 100 godina

*najveća ikad ubrana jabuka na svijetu bila je teška 1,5 kg

*danas ima preko 8000 sorti jabuka

*jabuka čisti zube

*najspominjanije voće u literaturi

*podcijenjeno, dragocjeno voće

fotografije

pripremile učiteljice: Davorka Jusupović, Ružica Šušak, Jasna Korenić

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 20. 10. 2021. 21:06

Dan kravate

Počela je kao rubac oko vrata hrvatskih vojnika, a danas je najrasprostranjeniji modni detalj u svijetu.  

fotografije

pripremile učiteljice:Ružica Šušak, Ivana Šimatović, Sanja Ravbar, Vlatka Kereković, Andreja Kralovec, Marijana Šestani, Irena Sekendek, Vladimira Ribić, učitelj Ivan Tariba

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 18. 10. 2021. 14:56

"AJMO HRVATI SE S KNJIGOM"

 

Prvašići su postali članovi školske knjižnice.


Mladi knjžničari su izradili plakat za Dan učitelja.


Mjesec hrvatske knjige 2021.  otvorili smo književnim susretom  u 2.b.  Ugostili smo Ivanu Francišković Olrom.

 

pripremila: Đurđa Ivković Macut, stručni suradnik, knjižničar savjetnik

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 16. 10. 2021. 07:45

Retrica

Učenici 1.A posjetili su izložbu "Retro igračke" u galeriji Zilik, koju su osmislili Eko pan i Knjižnica igračaka.

      

fotogalerija: 

pripremila: učiteljica Andreja Kralovec

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 14. 10. 2021. 22:19

Dani kruha u našoj školi

V’jek hvaljen budi, o moj Gospodine,
v’jek slavljen budi o moj Gospodine,
v’jek čašćen budi, o moj Gospodine,
Hosana Tebi, o moj Gospodine!

fotogalerija

pripremile: učiteljice Irena Sekendek, Ružica Šušak, Davorka Jusupović, Andreja Kralovec, Sanja Ravbar, Vlatka Kereković,Ivana Šimatović, Jasna Korenić vjeroučiteljica Marijana Mandić

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 12. 10. 2021. 12:08

Dječji tjedan

U okviru Dječjeg tjedna  4.a je sudjelovao na radionici Slaganje kreativnog tanjurića "Za prste polizat". Radionicu su organizirale  udruga Karika i njihove nutricionistice.

Posjetili smo i izložbu Vrata Zvijezde u Gradskom Muzeju Karlovac.

 

fotografije

pripremila: učiteljica Jasna Korenić

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 7. 10. 2021. 12:22

Ponos naše škole

  

 

Na županijskom natjecanju u krosu  za učenike 1.-4.  razreda  sudjelovali su  i učenici naše škole.  Niko Kapušin 1.b  osvojio je 2. mjesto, Ivan Šegović 2.b i Roko Zlatić 4.b osvojili su treće  mjesto.

pripremile učiteljiice: Davorka Jusupović i Lea Grčić

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 6. 10. 2021. 11:56

Danas je naš dan, :-)

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 5. 10. 2021. 09:18

4.10.2021.

Sjećanje na 4.10. 1991.

pripremile: učiteljica Ružica Šušak i vjeroučiteljica Marijana Mandić

fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 4. 10. 2021. 15:10

Svjetski dan zaštite životinja

 4.10., dijeljem svijeta obilježava se  Svjetski dan zaštite životinja

 

Jeste li znali da u našoj školi...

Pedagoginja Branka Bijelić, vjeroučiteljica Ksenija Turk i oko 50 učenika-volonetra provode inicijativu „Budimo prijatelji životinja” kojoj je cilj zaštita životinja i pravilna skrb o njima već DESET godina.

 

Svojim akcijama  senzibiliziraju i educiraju javnost glede brige, pomoći i udomljavanja napuštenih životinja, prije svega pasa.

Brinu i o uličnim mačkama i žele potaknuti javnost i za njihovo odgovarajuće zbrinjavanje. Već godinama brinu i o prehrani ptica u zimskom periodu na rijeci Korani te u Vrbanićevom perivoju (Spomenik parkovne arhitekture) koji se nalazi u blizini škole gdje smo na mnoga stabla još prije deset godina postavili kućice za ptice.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 4. 10. 2021. 15:23

Nešto drukčiji satovi hrvatskog jezika

Mali glagoljaši u 6. A njeguju naše prvo hrvatsko pismo. Vrijedni učenici su napravili pločice od glinamola u obliku Bašćanske ploče i napisali na glagoljici ono što su željeli na njih. Ukrasili su pločice i hrvatskim prepoznatljivim pleterom.

Radionicu smo začinili dramatizacijama uz zvukove srednjovjekovnih madrigala i tako se lijepo zabavili. Našu izložbu možete pogledati na sljedećim fotografijama...

 

 

pripremila: Anamarija Sertić, učiteljica hrvatskog jezika

 
  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 29. 9. 2021. 19:24

Ka Matrix i 1 a. u suradnji

 

Vrlo uspješna suradnja s Udrugom KA-MATRIX nastavlja se i ove školske godine. Tako su se u ponedjeljak, 27.rujna 2021.godine u istraživanju svijeta suvremene umjetnosti i kulture okušali naši najmlađi učenici, prvašići iz 1.a. Izrađivali su naljepnice na radionici sticker arta u Urbanom parku, a u okviru programa FOKUS: Umjetnost i kultura. Veselimo se novim radionicama i ponovnom susretu s KA-MATRIXovcima!

fotogalerija

pripremila: učiteljica Andreja Kralovec

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 29. 9. 2021. 08:03

Početak nove školske godine

Poštovani roditelji i dragi učenici,

nastava u šk.god 2021./22 počinje u ponedjeljak 6. rujna  2021. god . 

A-smjena 8:00     B-smjena 14:00

 

**************************************

Učenici prvih razreda 6. rujna dolaze u 10:00 sati.

 

*******************************************

PRODUŽENI BORAVAK počinje s radom 6. rujna 2021. 

prije podne : 9:00-14:00

poslije podne: 11:30 do 16:30

*********************************************

 

Organizacija izvođenja odgojno-obrazovnog rada odvijat će se u skladu s epidemiološkim mjerama HZJZ-a i MZO-a, koje su razrađene u dokumentu Upute za sprečavanje i suzbijanje epidemije bolesti Covid-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj-godini-2021.-2022..pdf , te u dokumentu MZO-a Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID -19 u pedagoškoj /školskoj godini  2021-2022.pdf.

Učenike će  dočekati razrednici ispred ulaza u školu, te ih povesti do njihovih učionica. Prije ulaska u školu svi učenici obvezni su staviti zaštitne maske i nositi ih dok se ne smjeste u svoje učionice. Raspored učionica za svaki razredni odjel bit će izložen na ulazima škole.

U školu su stigli udžbenici, radne bilježnice i ostali obrazovni materijali koje će učenici preuzeti prvi dan nastave te bi zbog toga trebali u školu ponijeti školsku torbu.

Razrednici će učenike upoznati sa svim najvažnijim uputama, preporukama, protokolom i rasporedom sati.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Marečić  datum: 1. 9. 2021. 18:43
» Arhiva naših vijesti    
 


UDŽBENICI!!

Udžbenici se u školskoj godini 2021./2022. nabavljaju sredstvima Državnog proračuna i u vlasništvu su škole. Škola udžbenike svim učenicima daje na korištenje  prema Naputku o načinu uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika… (NN, br.46/19) koji je propisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Grad Karlovac će za sve učenike financirati nabavu radnih bilježnica uključujući i radnu bilježnicu s priborom za tehničku kulturu.

Grad Karlovac neće financirati nabavu školskog pribora, pisanki, zbirki zadataka, likovnih mapa, nastavnih listića, radnih listova, ispita znanja, geografskih karata i geografskih atlasa.

Za učenike čiji su roditelji korisnici socijalnog programa (korisnici subvencionirane prehrane) Grada Karlovca financirat će se kompletna nabava drugih obrazovnih materijala uključujući zbirke zadataka, geografski atlas i likovnu mapu.

Popis udžbenika i radnih bilježnica koje će se koristiti nalaze se u priloženim dokumentima.

Likovne mape za potrebe nastave likovne kulture od 5 do 8. razreda učenici će moći kupiti preko škole.

Office 365 za školu

Besplatno nabavite Office 365 – Info Centar Za Mlade


KUTIĆ ZA RODITELJE


KUTIĆ ZA UČITELJE


ERASMUS+


mjera zaštite

SIGURNOST

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Kalendar rada
preskoči na navigaciju